DB 32: Begrip zonder woorden

 
 
Dieren bezitten niet de eigenschap te kunnen praten, misschien zelfs niet eens de eigenschap in detail te begrijpen wat we tegen ze zeggen.
Maar dieren voelen wel aan hoe het met je gaat. In die zin zijn ze beter in luisteren dan de gemiddelde mens.
 
In mijn buurt worden dieren voorzichtiger. Een hond die tegen mijn familieleden zal opspringen, zal bij mij eerder een poot toesteken of zijn snuit tegen mijn hand drukken. Grote honden zijn zich bewust van hun kaliber.
Kleinere dieren, zoals mijn eigen hond, trekken zich daar meestal niks van aan.
Ze weten dat ze al toeren moeten uithalen om me per ongeluk pijn te doen, dus zijn ze in mijn directe omgeving precies hetzelfde als bij anderen. Maar wat voor dieren mijn pad ook kruisen, ze voelen zo goed als allemaal dat er iets met mij aan de hand is.
 
Het leuke daaraan is dat ze niet als mensen, die zien dat er iets aan de hand is, gaan staren of een oordeel klaar hebben.
Dieren kunnen me fysiek minder goed helpen, maar ze zijn beter in woordeloos begrijpen. Ze passen zich aan zonder daar iets voor terug te verwachten, behalve dan een aai achter een oor, of een knuffel op schoot.
Ik ben anders, maar dat maakt hen niks uit. Die kleine lieve wezens die het liefst de hele dag rondrennen en spelen, vinden het helemaal niet erg dat ik dat niet kan. Rennen en ravotten doen ze met anderen, en naar mij komen ze voor een beetje gezellig uitrusten.
Ik vind het fijn hoe ongecompliceerd ze zijn, geen ingewikkeld gedoe.
Hoe anders dan mensen!
 
Mijn hondje is het meest geschifte wezentje dat ik ooit ben tegengekomen.
Toen ze klein was, heeft ze een trauma opgelopen waardoor ze niet goed met andere honden kan omgaan. Ze reageert agressief op andere honden, uit angst dat zij als eerste zullen aanvallen. Het slaat nergens op, maar maak dat eens duidelijk aan een hond die door het lint gaat.
Verder is Dazzle heel lief en ze voelt het als er iemand bijna weggaat, bijna thuiskomt, of haar eten gaat halen.
En ze weet het wanneer ik pijn heb.
Ze is goed in observeren en hypergevoelig voor de gevoelens van diegenen om haar heen.
Ze blijft natuurlijk een hond, maar ik reken haar tot mijn trouwste vrienden. Ze is altijd blij om me te zien (al is dat enthousiasme misschien na twee minuutjes wel alweer bekoeld) en vindt het niet fijn wanneer er een gezinslid ontbreekt. Ik vind best veel steun in mijn knettergekke huisdier.
 
Iedereen die op een of andere manier in contact komt met dieren weet dat ze emoties 'ruiken', beschermend zijn tegenover diegenen aan wie ze trouw zijn en in staat zijn om je even alle nare dingen te doen vergeten.
Ik heb mezelf al meermaals gelukkig geprezen dat ik geen allergieën heb. Diersoorten zijn verschillend, en katten zullen waarschijnlijk iets onverschilliger zijn dan honden, maar af en toe denk ik dat ze op sommige vlakken intelligenter zijn dan mensen.
Ik kan zelfs bevestigen dat dolfijnen net zo slim zijn als mensen beweren. Op vakantie in Mexico kreeg ik jaren geleden de kans om met dolfijnen te zwemmen. Ik had bijna de boel afgeblazen omdat ik bang was dat ik opeens te veel pijn zou krijgen. Maar ze waren zo voorzichtig, en om toch maar even de clichés te bevestigen: het was magisch.
 
 
Bij dieren is het simpel: geef hen liefde en respect en je krijgt het gegarandeerd terug.
Mensen zijn een grotere uitdaging. Misschien omdat we allemaal te veel redeneren met ons verstand, en minder afgaan op onze gevoelens en instincten.
 
En jij? Welke dieren dragen jouw voorkeur weg? Of ben je tevreden met de mensen om je heen? Luisteren die net zo goed als een huisdier? Welke geheimen vertrouw jij toe aan dieren? Welke dingen zou je graag ook kwijt kunnen aan een medemens, zonder dat je beoordeeld wordt?
 
Heb jij al vaak naar iemand geluisterd? Zonder meteen met advies te komen aandraven, maar echt luisteren? Zonder te oordelen? Ben jij goed in troosten, in knuffels geven? Voel jij wat iemand op een emotioneel moment nodig heeft?
 
Van mij krijg je alvast een virtuele knuffel, het maakt niet uit wie je bent. Omdat het kan. Omdat het ieders dag stukken beter maakt!
 
 
 
Aïda