Een liefje

Soms kan je zelf kop noch staart krijgen aan die reuma. Mag je dan van een lief verwachten dat hij of zij alles meteen snapt? 

Reuma maakt je op bepaalde momenten in het leven behoorlijk onzeker. De ene dag is niets je teveel, de volgende dag overheerst de pijn. Die ups en downs zijn voor jezelf moeilijk te bevatten, laat staan voor buitenstaanders. Dit kan uiteraard leiden tot onbegrip.

Ook in een relatie zal niet alles meteen van een leien dakje lopen. Als je al zover bent dat je de stap hebt gewaagd, blijft de reuma-boodschap nog een aardige hindernis. Je kan er uiteraard even mee wachten om de boodschap door te geven. Als je lief je lief is voor JOU, mag de reuma geen probleem zijn. Al loopt het natuurlijk niet altijd op rolletjes. Maak hem of haar duidelijk dat je geen medelijden hoeft, maar wel begrip. Wees open wat je verwachtingen betreft. Zo kunnen jullie elkaar rustigaan zoeken.

Je reuma, maar ook de medicijnen die je neemt, kunnen een invloed hebben op je seksleven. Naast de pijn die je voelt, kunnen medicijnen ervoor zorgen dat je minder zin hebt om te vrijen. Het is dan belangrijk om andere manieren of momenten te vinden waarop jullie beiden er helemaal kunnen zijn voor elkaar. Zoek naar houdingen die minder belastend zijn. Kies een moment waarop je niet zo uitgeput bent dat je als een blok in slaap valt wanneer je je bed nog maar ziet. En praat met elkaar. Een relatie gaat verder dan de vier vierkante meter in de slaapkamer.

Tips voor vrijen zonder pijn? Klik hier.