Fabeltjes & mythes

Reuma iets voor gepensioneerden? Niet dus! Hoewel veel mensen dit nog hardnekkig blijven geloven, lopen er in Vlaanderen heel wat kinderen en jongeren met reuma rond. 

Reuma is dus geen ouwpekesziekte! Je kan het ook als baby al krijgen. Gewoon pech, heet dat dan. Maar de mensen zouden best wat begripvoller mogen zijn. Als je je plek op de bus niet afstaat aan een ouder iemand, omdat je vergaat van de pijn, krijg je alleen maar boze blikken. Jij kan er toch niet aan doen dat je reuma er wel is, maar dat je hem niet kan zien?

Reuma is geen zeldzame ziekte! 1 op 1000 kinderen heeft kinderreuma. Voor zo'n zware ziekte met zo'n impact is dat meer dan genoeg! 1 op 5 mensen krijgen ooit één of andere vorm van reuma. Heel veel doktersbezoeken en werkverlet hebben met reuma te maken. 

Reuma is niet besmettelijk! Je kan het dus niet doorgeven! Je mag dus best uit hetzelfde glas drinken, naar hetzelfde toilet gaan, kussen of handen geven.

Reuma is niet erfelijk! Mocht je later kinderen willen, is de kans ietsje groter dan bij een gezond iemand dat je kind ook reuma krijgt. Maar het is geen zeker feit. Je kan dus evengoed gezonde kinderen hebben. Al of niet met flaporen!

Reuma is niet hetzelfde als rugpijn. Er zijn tweehonderd verschillende vormen van reuma, die elk hun eigen kenmerken hebben. Rugpijn is een veel voorkomend symptoom.

Als je reuma hebt, hoef je niet altijd in een rolstoel. Soms heb je goede dagen, waarop je perfect kan lopen, op andere dagen heb je wel hulp nodig. Veel reumapatiënten hoeven zelfs nooit in een rolstoel.

Reuma is géén excuus om niet mee te moeten doen bij LO! Meedoen zou veel plezanter zijn dan aan de kant toe te kijken...

Reuma kan je niet krijgen door verkeerde voeding. Gezond eten en niet overdrijven geldt voor iedereen, ook voor kids en jongeren met reuma. Je krijgt dus géén reuma omdat je teveel cola zou drinken!

Reuma krijg je niet door teveel te bellen met je mobiele telefoon. Ook voor het ontstaan van gsm's kregen kinderen reuma. En wat dan met de baby's?

Reuma tast je gevoel voor humor aan.... niet dus!