Mijn reuma

Ja hoor, reuma komt ook bij kinderen en jongeren voor! Zelfs kleine baby's kunnen al last hebben van reuma. Maar daarom blijven we nog niet bij de pakken zitten! Wel?

 
Reuma op zich bestaat eigenlijk niet. Het is een verzamelnaam voor maar liefst tweehonderd verschillende ziektes die gewrichten, spieren en organen kunnen aantasten. Kortom, het hele lichaam, dus! Dat kan natuurlijk behoorlijk veel pijn doen. Pijn en stijfheid in de gewrichten komt heel vaak voor. Mensen die reuma hebben, zijn ook vaak vermoeid. Meestal begint de pijn op één plek in het lichaam, zodat de dokters niet altijd meteen weten dat het om reuma gaat. Wanneer de ziekte zich dan verspreidt over het lichaam, begint er een lichtje te branden. Een juiste diagnose stellen bij jonge mensen is dus moeilijk, ook omdat de symptomen vaag zijn en overlappen met andere ziektes. Want geef toe, klagen over vermoeidheid doet toch zeker wel iedereen, zeker na een cool feestje?!
 
Reuma is een auto-immuunziekte. Dat is een moeilijk woord om te vertellen dat je lichaam niet goed weet wat goed of slecht is in het lichaam zelf. Zo'n ziektes ontstaan doordat het afweersysteem, ook wel immuunsysteem genoemd, ook goede cellen en stoffen in het eigen lichaam als vreemde materie bekijkt en behandelt. Het lichaam gaat dan antistoffen tegen eigen weefsel vormen.  Door een opstapeling van die antistoffen, die dus eigenlijk tot niets dienen, ontstaan er ontstekingen. Om die ontstekingen te genezen, komen er nog meer antistoffen en word je nog zieker. Het lichaam is dus helemaal de kluts kwijt. Daarom zorgen dokters voor medicijnen die het afweersysteem tot rust brengen. De antistoffen worden ingetoomd, maar gaan helaas niet weg. Soms worden ze toch plots weer actief, en moet je opnieuw naar de dokter voor andere of meer medicijnen, of moet je wat meer rusten.
Eén van de vormen van reuma is Juveniele Idiopatische Artritis. Juveniel betekent dat de eerste tekenen van de ziekte al zichtbaar zijn voor je zestiende. Idiopatisch is gewoon een moeilijk woord om te laten merken dat niemand weet wat de oorzaak is. En Artritis betekent simpelweg ontsteking in de gewrichten. JIA is een aandoening waar dus kinderen en jongeren mee te maken krijgen.
Meer uitgebreide medische informatie over JIA vind je hier. Wil je graag weten welke verschillende soorten JIA er zijn, klik dan hier, voor mogelijkheden in de behandeling kan je hier terecht.
 
Het kan perfect dat iemand met reuma vandaag huppelend de klas binnen komt en morgen plots in een rolstoel moet. Dat heeft dus niets met aanstellerij te maken, of niet willen meedoen tijdens de sportlessen op school.
 
Voor dokters is het nog niet duidelijk hoe het komt dat iemand reuma krijgt. Daarom kunnen ze de ziektes ook nog niet genezen. Iemand die te horen krijgt dat hij reuma heeft, heeft dat dus zo goed als zeker voor de rest van zijn leven. Dat kan knap lastig zijn, want je moet vaak op controle bij de dokter, kunt niet altijd alles meedoen op school, of op de jeugdbeweging en de dromen over een professionele carrière in de sportwereld kan je opbergen. OK, behalve in schaken dan! Neen, geen lachertje, hoor, reuma hebben. Gelukkig komen er steeds meer goeie medicijnen die ervoor zorgen dat de reuma zo weinig mogelijk schade aanricht en je een zo normaal mogelijk leven kan leiden.
 
Maar het zijn niet alleen de medicijnen die belangrijk zijn! Ook de familie, vrienden en kameraden van iemand met reuma kunnen een steentje bijdragen. Steek jij een handje toe als het een dagje wat minder gaat?