Pillen & zalfjes

Helaas bestaat er nog geen wondermiddeltje tegen reuma... Maar toch zijn er vandaag al goede medicijnen en oefenmethodes die ervoor kunnen zorgen dat iemand met reuma zo weinig mogelijk last heeft van de ziekte. 
 
 
Wetenschappers hebben nog niet ontdekt hoe reuma ontstaat, dus is er ook nog geen remedie tegen gevonden. Toch blijven onderzoekers hun best doen om het raadsel op te lossen. Ondertussen moeten reumapatiënten het doen met middelen die de pijn bestrijden, de ontstekingen aanpakken en de ziekte in rust brengen. Reumatische aandoeningen kunnen op verschillende manieren getackeld worden, afhankelijk van welke vorm van reuma je hebt en hoe je op medicatie reageert. Controle is belangrijk, omdat de ziekteactiviteit wisselt en je dus niet altijd de meest zware aanpak nodig hebt.
 
Reumamedicatie kan je opdelen in vier categorieën:
Elke categorie wordt hieronder extra toegelicht. Maar ook bewegen verdient de nodige aandacht!
 
 
1. Pijn- en ontstekingsremmers
 
Deze categorie wordt ook wel eens NSAID's genoemd, wat staat voor 'Non Steroidal Anti-Inflammatory Drugs'. Dit betekent zoveel als anti-ontstekingsmiddelen die niet gebaseerd zijn op cortison.
Deze medicatie werkt slechts voor een korte tijd. Zoals de benaming zegt, werken ze de ontstekingen, de pijn en de eventuele koorts weg. Maar opgelet! Deze soort medicamenten verminderen alleen de symptomen, ze behandelen de reuma niet! De kans op gewrichtsschade blijft. NSAID's worden heel vaak gebruikt in het reumawereldje. Er bestaan verschillende merken en toedieningswijzen.
 
 
 
2. Specifieke anti-reumamiddelen
 
Deze categorie wordt ook wel DMARD's genoemd. Voor wie de Engelse term wil kennen: 'Disease-Modifying Anti-Rheumatic Drugs'. Voor wie het liever simpel houdt: 'specifieke anti-reumatische medicijnen'.
Bij kinderen en jongeren zijn de meest gebruikte medicamenten in deze categorie Methotrexaat en Sulfasalazine.
Methotrexaat doet de ontstekingen verminderen, maar in sterkere mate dan de pijn- en ontstekingsremmers (1). Het middel werkt rechtstreeks op het afweersysteem, waardoor ontstekingen aan de bron worden aangepakt. Het voorkomt daardoor ook gewrichtsschade. Uiteraard zijn er ook bijwerkingen, maar bij lage dosissen zijn die gering. Toch is een goede opvolging nodig. 
Methotrexaat bestaat in pilvorm of injecties. 
Sulfasalazine is een beetje een raadsel. Artsen weten niet goed hoe het komt dat het zo goed werkt tegen reuma. Maar sommige patiënten zijn er goed mee, dus da's mooi meegenomen! Het middel bestaat in pilvorm.
Het duurt wel enkele maanden alvorens deze soort van medicatie echt begint te werken. Volhouden is dus de boodschap als dit op je apotheeklijstje komt te staan.
 
 
 
3. Glucocortecoïden
 
Ons lichaam maakt glucocorticoïden (of cortisonen in de volksmond) zelf aan. Het zijn hormonen die ervoor zorgen dat we door stressvolle situaties geraken. Wetenschappers kunnen kunstmatige cortison aanmaken die snel werkt tegen ontstekingen. 
Helaas kent deze groep ook heel wat bijwerkingen bij langdurig gebruik zoals het broos maken van de botten en zelfs groeistoornissen. Sommigen worden er ook nerveus van, anderen worden hyperactief. Daarom is het wijs om de raad van de arts goed op te volgen. Plots stoppen met cortisonen is bijvoorbeeld niet verstandig omdat het lichaam uit zichzelf dan te weinig van de stof aanmaakt. Het nemen zonder doktersadvies is helemaal niet slim!
Cortisonen bestaan in verschillende vormen, zoals pillen, spuitjes, drankjes of infuusvorm. Het middel werkt heel snel!
 
 
 
4. Biologicals
 
Biologische medicijnen of biologicals zijn nog vrij nieuw en nog niet zo heel lang op de markt. Ze worden 'biologisch' genoemd omdat ze antistoffen gebruiken, zoals de antistoffen in ons eigen lichaam. Ze zijn gemaakt om heel precies op hun doel af te gaan. Biologicals kunnen ontstekingen krachtig en snel onderdrukken door op celniveau in te grijpen. Er bestaan verschillende soorten biologicals. Welk je krijgt, hangt af van het soort reuma dat je hebt en of je het medicijn al of niet verdraagt. Een extra aandachtspunt is het verhoogde risico op infecties. Je kan dus sneller een virus opdoen in de klas, een verkoudheid zal wat langer duren om te genezen.
Deze medicijnen zijn heel erg duur maar werken wel goed bij kinderen en volwassenen die een zware vorm van reuma hebben. Omdat ze nog maar zo kort beschikbaar zijn, is het nog niet helemaal duidelijk of deze groep ook bijwerkingen heeft op lange termijn. Er wordt daarom nog voorzichtig omgesprongen met biologicals.
 
 
 
Bewegen
 
Maar niet alleen medicatie is belangrijk, ook correct bewegen en aangepaste oefeningen tellen! Wanneer je pijn hebt, wil je gewoon rusten, maar dat is niet altijd even goed. Zo maak je gewrichten nog stijver en spieren nog zwakker. De kinesist helpt om met juiste oefeningen al je gewrichten toch soepel te houden. Zo kan je ook leren welke houding en oefeningen helpen als je plots pijn krijgt. Via een ergotherapeut kan je leren hoe je dagelijkse handelingen het best uitvoert, zodat de last beperkt blijft. Fysiotherapie houdt de spieren en gewrichten soepel en werkt aan je conditie. Vaak wordt gebruik gemaakt van een warmwaterzwembad, om de gewrichten zo minimaal te belasten. Wanneer er echt sprake is van een reuma-opstoot, is rust ook belangrijk! Check goed met je arts en je therapeut wat het beste is. Zwemmen en fietsen zijn vrijwel altijd een goede keuze, maar andere sporten zijn zeker niet uitgesloten. Doen wat je graag doet, dat is belangrijk!
 
 
Alternatieven?
Wellicht heb je al wel gehoord van alternatieve geneeskunde. Sommige mensen geloven niet in de gewone geneeskunde en gaan op zoek naar andere middelen zoals homeopathie, orthomoleculaire geneeskunde, acupunctuur... Dit zijn methodes die op andere manieren mensen willen genezen dan wat gewone dokters en specialisten doen.
Sommige zaken kunnen verlichting bieden, maar van geen enkele is wetenschappelijk bewezen dat ze een blijvend effect hebben op de reuma.
Het staat iedereen vrij om deze dingen te bekijken, maar het is wel super belangrijk om steeds je arts hiervan op de hoogte te stellen en géén medicatie of therapie te stoppen zonder overleg. Doe je dit wel, kan je heel erg ziek worden en blijvende schade aanrichten. En dat wil niemand, toch?
 
 
Wees stipt!
Het is heel erg belangrijk om elke dag stipt je medicijnen te nemen en de oefeningen te doen. Doe je dit niet, weet de dokter immers niet of je medicijnen wel helpen, of dat jij gewoon je pillen niet nam! Om ervoor te zorgen dat je niet méér medicijnen neemt dan dat je eigenlijk nodig hebt, is een goede opvolging nodig. Maak dus geregeld een afspraak.
 
 
Heb je vragen over je medicatie? Wil je weten waarom je precies dit of dat pilletje moet nemen? Vraag je je af waarom je vriend of vriendin, die ook reuma heeft, iets anders moet doen dan jij? Las je op Facebook of elders op internet zaken die je angstig maken? Die vragen mag je allemaal stellen aan je dokter of aan de reumaverpleegkundige. Deze mensen vinden het ook belangrijk dat jij je ziekte goed opvolgt. Zo is de kans veel groter dat de reuma rustig blijft.
Onthou dat er geen stomme vragen zijn!