School

Op school moet het vooruit gaan. Lessen volgen, hollen van het ene lokaal naar het andere, met een loodzware boekentas zeulen en 's avonds ellenlange huistaken maken. Heb je dan nog tijd voor je reuma?

Reuma heeft een serieuze invloed op je lichaam. Pijn en vermoeidheid steken heel vaak de kop op, ontstoken gewrichten maken dat je beperkt bent in je bewegingen. Soms gaat lopen minder vlot, op andere dagen is een pen vasthouden al te moeilijk, laat staan dat je je tas op je rug kan dragen. Urenlang op een harde stoel blijven zitten, is een behoorlijke uitdaging, niet alleen voor de hyperkinetische klasgenoten!

Het is belangrijk dat je de school op de hoogte stelt van je reuma. Als niemand weet heeft van je moeilijkheden, kan je ook geen begrip verwachten als je een slechte periode doormaakt. Hoe graag je wilt dat iedereen je als 'normaal' beschouwt, het blijft belangrijk om open kaart te spelen. De school kan aanpassingen in het lesrooster doorvoeren, klaslokalen op het gelijkvloers reserveren voor jouw klas of ervoor zorgen dat leerkrachten naar jullie lokaal toekomen, in plaats van andersom. Misschien kan de leerkracht LO zelfs aangepaste oefeningen voorzien? Bewegen is immers heel belangrijk voor jongeren met reuma. (OK, een rugbymatch is misschien niet verstandig... )
Misschien kan je een spreekbeurt over reuma geven in de klas, zodat iedereen meteen weet waarom je dat tikkeltje anders bent? En laat ze dan meteen al die lastige vragen stellen, of beter nog, wees ze voor en beantwoord ze al in je presentatie.

Er zijn heel wat hulpmiddelen ter beschikking. Op het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding) of de vertrouwenspersoon voor leerlingen van je school kan je zeker en vast terecht met vragen. Zij hebben oplossingen! Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van een laptop of tablet handig zijn.

En wanneer je echt niet op school geraakt? Of je moet een tijdje het ziekenhuis in? Dan is er Bednet! Les volgen vanuit je bed, in het ziekenhuis of thuis. Dat kan! Je kan zelfs een vraag stellen aan de leerkracht en mee lachen met een geslaagde grap. Een persoonlijke coach bezoekt je regelmatig, zodat je echt helemaal mee bent.
Check it out: www.bednet.be