Vrienden & familie

Je hebt reuma? So what? Aan iedereen scheelt wel iets, niet? Denken anderen in je omgeving er niet zo over? Zoek uit wie jouw echte vrienden zijn! 

 

Ben je bang voor de reacties van vrienden als je hen zou vertellen dat je reuma hebt?
Jongeren kunnen hard zijn naar elkaar toe. Opgroeien met reuma is dus ook op sociaal vlak geen lachertje. Zoek mensen die begrip hebben voor je situatie, waarbij je jezelf kan zijn en die geen al te gekke eisen stellen. Diegenen die je waarderen voor wie je bent als persoon, die verdienen pas je vriendschap.
Probeer zo goed mogelijk uit te leggen waarom je bepaalde dingen niet kunt, waarom je een uitstapje afzegt op het laatste moment, of waarom je hulp nodig hebt bij bepaalde dingen die voor anderen vanzelfsprekend lijken. Jij hebt zelf niet voor die rot-reuma gekozen, dus het is jouw schuld ook niet en niet iets waarvoor je je zou moeten schamen. Anderen die dit niet willen inzien, zijn je tijd en energie niet waard. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om hen te ontwijken. Misschien verwijs je ze dan best een keertje door naar deze site?

Wanneer je uit je vertrouwde omgeving van de basisschool naar het secundair onderwijs stapt, kom je vaak in een heel nieuwe situatie terecht. Je leert nieuwe mensen kennen, maakt nieuwe vrienden en komt ook een beetje meer los van thuis. Die reuma heb je daar echt niet bij nodig. Toch gaat ie helaas niet weg.
Je vrienden kunnen je helpen om je weg te vinden. Heb je medicatie nodig overdag? Vertel het hen, zodat ze je er aan kunnen helpen herinneren. Zo maak je hen op een speelse manier vertrouwd met reuma. Want vroeg of laat krijgen zij het waarschijnlijk ook op hun bord!

ORKA, de vereniging voor Ouders van Reumakinderen en -Adolescenten, organiseert bijeenkomsten voor families met een kind of jongere met reuma. Op die manier kan je in contact komen met andere jongeren van jouw leeftijd die doordezelfde reuma-wespennest moeten. Je kan wellicht waardevolle tips uitwisselen, of gewoon een keertje stoom aflaten bij anderen die meteen begrijpen wat je wilt zeggen. De vereniging organiseert ook elk jaar een kamp! De activiteiten zijn op maat gemaakt en worden begeleid door jongvolwassenen die zelf ook reuma hebben. Geen gezeur en gemopper maar vette activiteiten die je reuma even schaakmat zetten. Voor meer info over ORKA of het zomerkamp kan je terecht bij de werkgroep.