Fabeltjes & mythes

Reuma iets voor oude mensen? Niet dus! Hoewel veel mensen dit nog altijd blijven geloven, lopen er in Vlaanderen heel wat kinderen met reuma rond. 

 
Reuma is dus geen ouwpekesziekte! Je kan het ook als baby al krijgen. Gewoon pech, heet dat dan. Maar de mensen zouden best wat begripvoller mogen zijn. Alsof je staat te liegen als je vertelt dat je reuma hebt!
 
Reuma is geen zeldzame ziekte! 1 op 1000 kinderen heeft kinderreuma. Da's een heleboel, he! 1 op 5 mensen krijgen ooit één of andere vorm van reuma. De dokters krijgen ook heel veel mensen op de vloer die klachten hebben die met reuma te maken hebben. 
 
Reuma is niet besmettelijk! Je kan het dus niet doorgeven aan je vriendje of je broer of zus! Je mag dus best uit hetzelfde glas drinken, naar hetzelfde toilet gaan, kusjes of handen geven.
 
Als je reuma hebt, hoef je niet altijd in een rolstoel. Soms heb je goede dagen, waarop je perfect kan lopen, op andere dagen heb je wel hulp nodig. Veel reumapatiënten hoeven zelfs nooit in een rolstoel.
 
Reuma is géén verzonnen excuus om niet mee te moeten doen bij LO! Meedoen zou veel plezanter zijn dan aan de kant toe te kijken...
 
Reuma kan je niet krijgen door verkeerde dingen te eten. Gezond eten en niet overdrijven met snoepjes of ander suiker geldt voor iedereen, ook voor kids en jongeren met reuma. Je krijgt dus géén reuma omdat je teveel cola zou drinken!
 
Artritis en artrose zijn twee verschillende dingen: artrose is een normaal verschijnsel bij mensen die ouder worden. De gewrichten geraken een beetje versleten en kunnen niet meer dezelfde bewegingen doen dan vroeger, of het doet pijn. Als je artritis hebt, betekent het dat er sprake is van ontstekingen, dat de soldaatjes in je lichaam niet goed weten tegen wie ze moeten vechten. Dat is dus iets helemaal anders. Artritis komt ook voor bij jonge mensen.