Mijn reuma

Reuma iets voor oude mensjes die zo'n karretje nodig hebben om te stappen? Mooi niet! Reuma komt ook bij kinderen voor! Zelfs kleine baby's kunnen al last hebben van reuma. Maar daarom blijven we nog niet bij de pakken zitten! Wel?

 

Reuma is eigenlijk een verzamelnaam voor maar liefst tweehonderd verschillende ziektes die gewrichten, spieren en organen kunnen aantasten. Dat kan natuurlijk aardig veel pijn doen. Mensen die reuma hebben, zijn ook vaak vermoeid. Meestal begint de pijn op één plek in het lichaam, zodat de dokter niet altijd meteen weet dat het om reuma gaat. Wanneer de ziekte zich dan verspreid over het lichaam, begint er een lichtje te branden.

 

Reuma is een auto-immuunziekte. Dat is een moeilijk woord om te vertellen dat je lichaam niet goed weet wat goed of slecht is in het lichaam zelf. Het maakt soldaatjes ( = antistoffen) aan die tegen jezelf ( = je eigen cellen) beginnen te vechten, in plaats van tegen het 'snotneuzenvirus', bijvoorbeeld. Doordat die soldaat-cellen gezonde cellen aanvallen, ontstaan er ontstekingen. Om die ontstekingen te genezen, komen er nog meer soldaatjes en word je nog zieker. Het lichaam is dus helemaal de kluts kwijt. Daarom zorgen dokters voor medicijnen die het afweersysteem tot rust brengen. Zo kunnen die soldaatjes wat slapen, want weggaan doen ze helaas niet. Soms worden ze toch plots wakker, en moet je opnieuw naar de dokter voor andere of meer medicijnen, of moet je wat meer rusten.

Het kan dus perfect dat je vriendje met reuma vandaag huppelend de speelplaats op komt en morgen plots in een rolstoel moet. Dat kan, als die soldaten 's nachts wakker geworden zijn. Dat heeft dus niets met aanstellerij te maken, of niet willen meedoen tijdens de sportlessen op school.

 

"De wekker gaat, maar Lore heeft geen zin om op te staan.

's Morgens kan ze heel moeilijk uit bed.

Ze heeft overal pijn."

Uit: 'Oorlog in mijn lichaam,

een verhaal over kinderreuma',

An Vandeloo 

 

Dokters weten nog niet hoe het komt dat iemand reuma krijgt. Daarom kunnen ze de ziektes ook nog niet genezen. De ziekte kan vanzelf verdwijnen, maar het kan ook best dat de reuma nooit meer weggaat. En dan heb je dus reuma voor de rest van je leven. Dat kan knap lastig zijn, want je moet vaak op controle bij de dokter, kunt niet altijd alles meedoen op school, of op de jeugdbeweging en de dromen om profvoetballer te worden kan je wellicht ook opbergen. Geen lachertje, hoor, reuma hebben.
Gelukkig komen er steeds meer goeie medicijnen die ervoor zorgen dat de reuma zo weinig mogelijk schade aanricht.

Maar het zijn niet alleen de medicijnen die belangrijk zijn! Ook de familie, vrienden en schoolkameraadjes van iemand met reuma kunnen een steentje bijdragen. Steek jij een handje toe als het een dagje wat minder gaat?