Op school

Moet je ook naar school als je reuma hebt?
Natuurlijk wel! Al lukt dat niet elke dag even goed. Dan bestaan er andere oplossingen om toch nog te kunnen volgen met de lessen. 

 

Boekentas
Kinderen met reuma moeten ook naar school, net als iedereen tussen zes en achttien jaar. Naast de lessen is het immers ook belangrijk om met vriendjes en leeftijdsgenoten te kunnen spelen.
Maar naar school gaan is niet altijd even makkelijk als je pijn hebt in je gewrichten. Daarom is het fijn als de juf of meester en de klasgenootjes een handje toesteken wanneer iets niet lukt. Een boekentas dragen, bijvoorbeeld, of een waterkraantje opendraaien. Of iemand een handje helpen als je een trapje op moet.

Lang stilzitten op een stoel is voor niemand fijn, maar al helemaal geen lachtertje wanneer je reuma hebt. Het is daarom beter om af en toe even recht te staan en te wandelen. Dat is echt geen aanstellerij, hoor! Zit er in jouw klas iemand met reuma? Stel aan de juf of meester voor om samen met de hele klas even te strechen! Samen is het veel plezanter, en zo wordt je reuma-klasgenootje geen buitenbeentje. Plus: bewegen is gezond voor iedereen!

Schrijven
Ook schrijven kan behoorlijk moeilijk zijn. Een aangepaste pen, of zelfs een tablet of laptop kunnen helpen. En in de LO-les? Dan kunnen aangepaste oefeningen ingelast worden. Is jouw turnjuf bereid om een extra inspanning te doen? 

Als iedereen een handje toesteekt, kunnen kids met reuma gewoon meedraaien op school. Ze willen immers net als iedereen gewoon leren en spelen. Zijn er toch pesters in de buurt? Laat hen voelen dat een ziekte niet iets is waar je mee spot! Je hebt er toch zelf niet om gevraagd?

Tijdens de speeltijd spelen ze tikkertje.

Lore voelt plots iets in haar knie. Ze blijft staan.

'Jij bent het!', zegt Tine. 'Ik heb je aangetikt!'

'Dat is niet eerlijk', jammert Lore. 'Als ik pijn voel, moet ik even rusten.'

Uit 'Oorlog in mijn lichaam,

een verhaal over kinderreuma'

An Vandeloo 

Bednet
Soms kan naar school gaan echt niet. Moet je naar het ziekenhuis, of kan je thuis je bed moeilijk uit? Dan is er Bednet! Deze organisatie zorgt ervoor dat kinderen die lange tijd niet naar school kunnen, toch de lessen kunnen meevolgen. Een computer en camera toveren de klas op het scherm! Zelfs je vinger opsteken, kan! Check it out: www.bednet.be