Pillen & zalfjes

Helaas bestaat er nog geen wondermiddeltje tegen reuma... Da's echt wel jammer. Maar toch zijn er al goede medicijnen en oefenmethodes die ervoor kunnen zorgen dat iemand met reuma zo weinig mogelijk last heeft van die stomme ziekte. 

 

Je hebt zowel pilletjes als inspuitingen die kunnen helpen om de soldaatjes in het lichaam rustig te houden. 

 

Een inspuiting gebeurt rechtstreeks in het zieke gewricht en pakt de ontsteking ter plekke weg.

 

Pilletjes neem je gewoon in en slik je door. De werkzame stoffen zoeken hun weg naar de plaatsen waar er ontstekingen zijn of waar je pijn hebt en maken de reuma terug rustig. We noemen ze ontstekingsremmers.

 

Soms zijn gewone ontstekingsremmers niet genoeg, en moeten cortisonen het werk opknappen. Dat zijn heel sterke medicijnen, maar de bijwerkingen zijn ook groot. Dit wil zeggen dat je ergens anders last van krijgt door het nemen van cortisonen. Bijvoorbeeld haarverlies, of het minder sterk worden van je botten, of een voller gezicht. Daarom schrijven dokters geen cortisonen voor als het niet echt hoeft.

 

Sinds enkele jaren zijn biologische medicijnen op de markt. Ze worden 'biologisch' genoemd omdat ze antistoffen gebruiken, zoals de soldaatjes in ons eigen lichaam. Ze zijn gemaakt om heel precies op hun doel af te gaan. Deze medicijnen zijn heel erg duur maar werken wel goed bij kinderen en volwassenen die een heel zware vorm van reuma hebben. 

 

Maar niet alleen medicatie is belangrijk, ook correct bewegen en aangepaste oefeningen tellen! Wanneer je pijn hebt, wil je gewoon rusten, maar dat is eigenlijk niet zo best. Zo maak je gewrichten nog stijver en spieren nog zwakker. De kinesist helpt om met juiste oefeningen en zo weinig mogelijk pijn al je gewrichten toch soepel te houden. Zo kan je ook leren welke houding en oefeningen helpen als je plots pijn krijgt.

 

Het is heel erg belangrijk om elke dag stipt je medicijnen te nemen en de oefeningen te doen. Doe je dit niet, weet de dokter immers niet of je medicijnen wel helpen, of dat jij gewoon je pillen niet nam! Om ervoor te zorgen dat je niet méér medicijnen neemt dan dat je eigenlijk nodig hebt, is een goede opvolging nodig. Beter worden, dat wil toch iedereen?

 

Heb je vragen over je medicatie? Wil je weten waarom je precies dit of dat pilletje moet nemen? Vraag je je af waarom je vriendje, dat ook reuma heeft, iets anders moet doen dan jij? Die vragen mag je allemaal stellen aan je dokter of aan de reumaverpleegkundige. Deze mensen vinden het ook belangrijk dat jij je ziekte goed opvolgt. Zo is de kans veel groter dat die soldaatjes definitief gaan slapen.

Onthou dat er geen stomme vragen zijn!