Sport & buiten spelen

Droom jij ervan om profvoetballer te worden? Ga je graag naar de Chiro om lekker vuil van het ravotten terug thuis te komen? Hou je van kampen bouwen? Met reuma in je lijf wordt dit allemaal een pak moeilijker. 

Kinderen met reuma denken net hetzelfde als kinderen zonder reuma. Zij willen ook fietsen, lachen, rennen, lawaai maken en 's avonds moe maar met de glimlach in de zetel kruipen om nog wat te 'playstationnen'. Helaas lukt dit vaak allemaal niet, omdat ze teveel pijn hebben. De soldaatjes in hun lichaam vechten te hard, zodat ze ontstoken knieën, polsen, voeten, of andere gewrichten hebben. Daarbovenop worden ze daar ook nog es moe van! Niet makkelijk!

 

Sporten
 Bewegen is goed voor iedereen. Maar wanneer je reuma hebt, wordt dit wel iets moeilijker. Door pijn in je gewrichten kan je soms moeilijk stappen, is lopen heel erg moeilijk en kan fietsen een hele oefening zijn. Daarom is het goed om samen met een dokter op zoek te gaan naar bewegingen die goed voor je zijn en die je toch redelijk makkelijk kunt doen. Zwemmen, bijvoorbeeld. Het water zorgt er voor dat je veel lichter wordt, zodat je benen je niet moeten dragen. Dat kan een pak helpen. Is het water te koud? In Vlaanderen zijn er enkele zwembaden die de temperatuur hoger houden, zodat je geen kou krijgt.
Bij een kinesist, iemand die je helpt met beweegoefeningen, kan je aangepaste oefeningen doen. Die worden dan helemaal opgesteld voor jou persoonlijk, zodat je nooit te ver over je grenzen gaat. Zo kan je stilaan opbouwen en word je elke dag een beetje sterker. Maar wel opletten, hoor. Als de reuma echt actief is, mag je niets forceren! Altijd goed naar je dokter en naar de kinesist luisteren.

 

Buiten spelen
Hou jij ook zo van 't zonnetje? Buiten spelen is fijn, en gezond! Maar niet altijd makkelijk als je reuma hebt. Snappen je vriendjes het niet dat je op sommige dagen niet kan rennen? Vertel hen even over deze site. Ze kunnen dan zelf lezen dat je goede en slechte dagen hebt, en hopelijk begrijpen ze het dan. Als je de volgende keer een kamp gaat bouwen, zullen zij wel met de takken sleuren, terwijl jij je met de inrichting van het kamp kunt bezig houden! Of misschien kan je wel een picknick klaarmaken? Zo wordt buiten spelen ook voor jou fijn!

 

'Mag ik je duwen?', vraagt Jasper, wanneer de juf een rolstoel openklapt voor Lore.

Alle kinderen komen aan de beurt.

'Te gek!', giert Kaat. 'Ik vind jouw rolstoel leuker dan de glijbanen.'

'Dat denk je maar!', zegt Lore. 'Voor een keer is dat best leuk, maar ik ben het zat.'

Uit: 'Oorlog in mijn lichaam,

een verhaal over kinderreuma'

An Vandeloo

 

Jeugdbeweging
Ga je graag naar de jeugdbeweging? Vertel dan ook aan je leiding dat je soms moeilijker kan stappen. (of laat je ouders het vertellen!) Zij kunnen ervoor zorgen dat het programma voor iedereen plezant is. Laat zeker horen wat jij zelf leuk vindt! Dan kunnen ze daar rekening mee houden. Reuma hebben mag geen reden zijn om niet naar een jeugdbeweging te gaan! Iedereen moet kunnen spelen, toch? Denken anderen daar anders over? Doe dan eens een namiddag allemaal spelletjes in een rolstoel, of met een blinddoek, of met krukken... Zo kunnen de anderen ervaren hoe het is om niet altijd alles te kunnen. Wedden dat het nog plezant wordt!?