Nieuwjaarswensen van ORKA

Beste ouders, kinderen en jongeren, 
beste vrienden en ORKA-sympathisanten,
 
 
In deze kerst- en nieuwjaarsperiode komt ORKA ook weer bij jullie aankloppen met haar kerst- en nieuwjaarswensen.
Met dit leuke ORKA-kaartje wensen wij jullie - samen met onze Orka en onze Straffe Gast -  een goede gezondheid, geluk en voorspoed, en heel veel positieve energie om de uitdagingen van het nieuwe jaar aan te kunnen!
 
2014 was opnieuw een mooi jaar voor ORKA met leuke activiteiten, boeiende ontmoetingen en een vruchtbare samenwerking met onze verschillende partners.
Graag blikken we nog even terug op de hoogtepunten van het voorbije jaar.
 
In de paasvakantie was er ons eerste Adolescentenweekend  voor 16-plussers. Een pilootproject: een korte vakantie voor jongeren met reuma in een leuke omgeving met méér vrijheid en een divers aanbod van activiteiten naar keuze.
Met 8 waren ze (één volle bungalow) en in de naburige bungalow waren onze monitoren "stand-by", beschikbaar wanneer nodig.  
Voor herhaling vatbaar, zo blijkt uit de enthousiaste verhalen van onze jongeren en dat konden we ook lezen op de jongerenblog op www.ikhebreuma.be. Met heel veel dank aan Aïda, die sinds de lancering van deze nieuwe website in december 2013, iedere dinsdag trouw op post was met haar wekelijks verslag. Aïda's sfeerbeeld van het adolescentenweekend vind je hier.
 
Ander hoogtepunt op onze Orka-kalender: ons vierde ORKA Zomerkamp in Geraardsbergen. 27 kinderen en jongeren met reuma en 2 zusjes beleefden alweer een schitterende week samen met lotgenootjes.
Samen spel en activiteiten volgens hun eigen mogelijkheden, heel veel tijd om samen te praten en ervaringen uit te wisselen en hechte vriendschapsbanden te smeden.
En daar werd ook onze samenwerking met Joetz, specialist in jeugdvakanties, aangekondigd : een "win-win"-samenwerking voor beide organisaties. 
 
In het najaar was er dan Wereldreumadag 2014, onze flashmob in het Centraal Station van Antwerpen.
Het werd een groot feest. Meer dan 100 kinderen en volwassenen dansten mee en zo konden we samen met ReumaNet reuma op een positieve manier in de kijker zetten.
Daarna brachten we met onze ORKA-gezinnen nog een leuke namiddag door in de Zoo. 
 
Filmpje nog niet gezien? Ga hier zeker een kijkje nemen.  "Happy" van Pharell Williams blijft voor eeuwig verbonden met onze flashmob.
Nog een leuk weetje: op het internationale PARE congres (People with Arthritis/Rheumatism in Europe) oogstten we met dit filmpje ook heel wat succes. En we krijgen navolging: volgend jaar wordt er ook in de andere Europese landen een Flashmob ter gelegenheid van Wereldreumadag georganiseerd.
 
'Last but not least' willen we jullie ook nog aankondigen dat ORKA -als ouder- en patientenvereniging - gevraagd werd als medeoprichter van een fonds voor kinderreumatologie.
Het 'Fonds Pediatrische Immuun-inflammatoire Aandoeningen' wordt opgericht in de schoot van de Katholieke Universiteit Leuven door professor Carine Wouters, kinderreumatologe UZ, en drie van haar collegae wetenschappers (kinderreumatoloog, immunobioloog en immuungeneticus).
Dit fonds heeft tot doel een bredere bekendheid te geven aan deze aandoeningen en het onderzoek - voor snellere diagnose en betere therapieën - te bevorderen. Dit is een belangrijk initiatief dat wij heel graag mee ondersteunen. 
 
In 2014 konden we ook weer rekenen op de sympathie en de materiële en financiële steun van heel wat bedrijven, organisaties en privépersonen met een warm hart. VAN HARTE BEDANKT !
 
Maar nu OP naar 2015! Wij kijken uit naar een boeiend nieuw jaar waar  we ook weer volop gelegenheid zullen hebben om elkaar te ontmoeten en - samen sterk - dingen te realiseren en ons steentje bij te dragen aan bewustmaking en sensibilisering. Daarnaast willen we in het nieuwe jaar ook graag meer focus leggen op nieuwe en jonge ouders : we willen de nieuwe generatie ouders bereiken, we willen graag weten wat hun noden zijn en welke  toegevoegde waarde ORKA voor hen kan bieden. 
 
Tot slot vragen we jullie nu alvast volgende data in je agenda vast te leggen : 
- zaterdag 31 januari voor onze nieuwjaarsontmoeting; 
 -van 2 tot 8 augustus: Zomerkamp 2015;
- zaterdag 3 oktober Flashmob voor de aftrap van de Wereldreumaweek. 
 
 
Gelukkig nieuwjaar vanwege de ORKA kerngroep : Anja, Steven, Anja, Rudi, Cindy, Marc,Tina, Bart, Jimmy, Kathleen